War Gaming Cyber Security

MFIB Group & PwC War Game op congres 22 mei 2014 van het Centrum voor Informatiebeveiliging & Privacybescherming (CIP)

 
Als er 1 sector is waar ontwikkelingen heel hard gaan en tegelijkertijd heel veel onzekerheden zijn, dan is dat de wereld van Cyber Security. Alle grote organisaties en overheidsinstellingen hebben met Cyber Security te maken. Het onderwerp wordt steeds belangrijker in de verdere digitalisering van onze maatschappij en de gevolgen van Cyber Crime kunnen enorm zijn. Zeker bij organisaties die complexe IT systemen hebben of binnen ketens opereren. Zeker bij ketens, is de beveiliging zo sterk als de zwakste schakel.

 

Cyber Criminelen bende ‘Retteb-Era-Ew’

Samen met de Governance, Risk & Compliance groep van PwC hebben we een verkorte War Game tijdens het congres met de deelnemers uitgevoerd. Kern van de game was het inleven in de Cyber Criminelen bende ‘Retteb-Era-Ew’ en welke acties zij zouden kunnen ondernemen binnen de Nederlandse bancaire wereld. De missie was om € 35 miljoen euro binnen korte tijd te ontvreemden.

 

Verrassende resultaten

De resultaten waren zeer bijzonder; doordat mensen vanuit verschillende disciplines met elkaar tot ‘Courses of Action’ moesten komen, zorgde de ‘Collective Intelligence’ voor zeer verrassende ideeën. Zelfs zeer verontrustende en angstaanjagend toepasbare plannen behoorden tot de uitkomsten. Ook leuk was het om te zien hoe mensen die elkaar volstrekt niet kenden, toch binnen korte tijd elkaars kennis konden bundelen en tot gerichte actie kwamen.

 

War Gaming geschikt voor opsporen kwetsbaarheden

In algemene zin waren de deelnemers het erover eens dat organisaties met het concept van War Gaming binnen Cyber Security heel snel de eigen kwetsbaarheden boven water konden krijgen en op welke gebieden de urgentie voor betere oplossingen het grootst is.

Het evenement werd gehouden op het prachtige landgoed van kasteel De Vanenburg